CANON VAN DE EEM

Centrum | Nieuws

AMERSFOORT
SOEST
BAARN
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
EEMNES
CANON VAN DE EEM
AMERSFOORT
SOEST
BAARN
BUNSCHOTEN
EEMNES

Visserijmuseum

In de onmiddellijke nabijheid van het dorpscentrum bevindt zich achter de Noorderkerk het Klederdracht- en Visserijmuseum. In dit museum vindt u alles over klederdracht en cultuur van Bunschoten-Spakenburg.
De collectie omvat meer dan 120 poppen, die de historie en tradities uit de klederdracht laten zien, van originele dooppakken tot huwelijksdracht en rouwkleding. Daarnaast worden er zo’n 20 modellen tentoongesteld van botters, zowel ‘hoekers’ en ‘kulers’ als schepen voor de staandewandvisserij.

Er zijn miniatuuropstellingen van lokale dorpstafereeltjes, zoals een schoolklas, een petroleumhandelaar en ’t visserijbedrijf.
Maar er is meer: een zeldzame verzameling geborduurde bijbeltaferelen uit Engeland siert de wanden van het museum, er is een mooie kamer met vitrines vol gebreide kralentassen, kralenmofjes, zilverwerk, handbeschilderde kraplappen en porselein. Er is een schitterende quilt expositie, veelal gemaakt van authentieke Spakenburgse klederdrachtstoffen.
Er kan ook een afspraak gemaakt worden voor een klederdrachtshow. Een groep van ongeveer 12 personen laat u verschillende variaties zien van de klederdracht. Of u maakt een afspraak voor een uitleg van de klederdracht, waarbij tevens 1 – 2 personen uit het gezelschap kan worden aangekleed. (Hierbij kan ook een koffie of lunch worden besproken.)
Willen de kinderen ook wel eens klederdracht aan? Er zijn een aantal kostuums beschikbaar. We vragen een kleine vergoeding van 10,00 euro voor het aankleden. Neemt u zelf een foto- en/of of videocamera mee!
Meer dan 50 jaar geleden kwamen een aantal vrouwen op het idee om een aantal poppen aan te kleden in de Spakenburgse klederdracht. Er kwam een poppententoonstelling in de zalen achter de Noorderkerk. Al het werk werd door vrijwilligers gedaan en de opbrengsten werden geschonken aan de zending. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot het huidige Klederdracht- en Visserijmuseum. Nog steeds zijn het allemaal vrijwilligers die allerlei diensten verrichten om het museum van april t/m september open te stellen. En nog steeds mogen al die werkzaamheden gedaan worden om geld bijeen te brengen voor zending,
hulpverlening en evangelisatie.

Het museum is geopend van9 april 2013 tot en met 14 september 2013 op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Visserijmuseum
Kerkstraat 20
3751 AR Bunschoten Spakenburg

Routeplanner

Telefoonnummer
033-2984634

E-mailadres
secretariaat@kenvmuseum.nl

Website
www.kenvmuseum.nl

Nieuws

Scheepvaart

De Eem is van oudsher als een vaarweg voor goederen gebruikt. Vooral in tijden dat het wegennet in Nederland nog veel te wensen overliet of …

Lees verder

Geheimen van de klederdracht

Geheimen van de klederdracht Maken, dragen en onderhouden Vanaf 12 november is in Museum Spakenburg een fototentoonstelling te zien over de laatste generatie vrouwen in …

Lees verder

Ontdek het Eemsnoer

De rivier De Eem is een van de best bewaarde geheimen van landschappelijk schoon in Nederland. Vanaf Amersfoort meandert de rivier door de Eemvallei naar …

Lees verder