CANON VAN DE EEM

Centrum | Nieuws

AMERSFOORT
SOEST
BAARN
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
EEMNES
CANON VAN DE EEM
AMERSFOORT
SOEST
BAARN
BUNSCHOTEN
EEMNES

Binnenstad Amersfoort

Amersfoort heeft een goed bewaard geheim: de gave middeleeuwse binnenstad. Je kunt hier nog zonder problemen met een stadsplattegrond uit 1650 de weg vinden, want wegen en grachten zijn nauwelijks veranderd. Ook zijn er nog veel middeleeuwse huizen te zien en zijn er nog meer verborgen achter recentere gevels. Veel bezoekers zijn verbaasd over wat ze zien en vragen zich af waarom dat niet beter bekend is. De gezellige winkelstraten worden geroemd.

De binnenstad wordt omgeven door twee ringen op de plaats waar de twee stadsmuren stonden. De binnenste ring wordt gevormd door de straat Muurhuizen, waarlangs inderdaad veel muurhuizen staan: herenhuizen die op de fundamenten van de eerste stadsmuur staan. Museum Flehite is daar een voorbeeld van (zie 2). Van de eerste muur bestaan nog de bogen in huis Tinnenburg, de Kamperbinnenpoort en de Dieventoren. Van de tweede muur is de Koppelpoort te zien, een unieke combinatie van land- en waterpoort (met tredmolens) die geregeld is opengesteld. Ook Monnikendam is een waterpoort. De muur zelf is deels behouden gebleven en deels gereconstrueerd (aan beide kanten van de straat Kamp).
De Amersfoortse musea liggen aan het Museumlint. Dit loopt van het Mondriaanhuis over Museum Flehite naar kunsthal KAdE. De kunsthal verhuist in 2014 naar het nieuwe Eemhuis, waar ook Archief Eemland een plek krijgt. Hier is bovendien het vertrekpunt van de Eemlijn, een boot op Spakenburg waar je je fiets mag meebrengen.
Andere hoogtepunten die in de zomer zijn opengesteld zijn de monumentale Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Veel monumenten zijn alleen van buiten te zien.
Er zijn verschillende festivals, vooral in de zomer. Een vernieuwd succesnummer is het straattheater van Spoffin.
De binnenstad is goed te bekijken met de rondvaartboot Waterlijn en met de verschillende soorten stadswandelingen van ’t Gilde Amersfoort. Het bezoek kan worden afgesloten in een van de talloze caf�’s en restaurants. Een aardig voorbeeld is de ambachtelijke brouwerij De Drie Ringen.

Nieuws

Scheepvaart

De Eem is van oudsher als een vaarweg voor goederen gebruikt. Vooral in tijden dat het wegennet in Nederland nog veel te wensen overliet of …

Lees verder

Geheimen van de klederdracht

Geheimen van de klederdracht Maken, dragen en onderhouden Vanaf 12 november is in Museum Spakenburg een fototentoonstelling te zien over de laatste generatie vrouwen in …

Lees verder

Ontdek het Eemsnoer

De rivier De Eem is een van de best bewaarde geheimen van landschappelijk schoon in Nederland. Vanaf Amersfoort meandert de rivier door de Eemvallei naar …

Lees verder